Преди няколко дни излезе предложение от ПП-ДБ 3 март да престане

...
</TD
>Преди няколко дни излезе предложение от ПП-ДБ 3 март да престане
Коментари Харесай

Колоритни отговори от Главната на Пловдив - за или против 3 март като национален празник

Преди няколко дни излезе предложение от ПП-ДБ 3 март да престане да бъде народен празник. За нов подобен те показаха 24-и май, Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. След като предлагането бе прегледано през днешния ден и от конституционна комисия, това докара до много разногласни отзиви сред хората.

Затова и ние от Plovdiv24.bg взехме решение да проведем анкета на тема  " За или срещу премахването на 3-и март като национален празник? ". Резултатите от анкетата са такива: Масово хората отхвърлят да сменят 3-и март с различен ден.

Основните им терзания са, че това е наболяла тематика, която би разделила обществото. Друг главен мотив, е че има по-важни цели от това да бъде променяме националния ни празник.

Ето и някои от по-колоритните отговори:

- Категорично съм срещу, заради доста аргументи. Първо аз съм от поколението, което е живяло с този празник и всички го помним още от деца. Хората доста бъркат Русия такава, каквато е в този момент с Русия, която ни е освободила. Между тях няма нищо общо. Там има 200 хил. руски бойци починали, това е напълно друга работа. А 24-и май, несъмнено, че е много голям празник, дано си остане. Ако би трябвало и двата да са национални. Друга основна причина е, че това ще разедини доста народа, извънредно. Познавам доста хора, познавам мисленето им и знам, че ще бъде извънредно неприятно. Това разделяне сред хората не е добре.

- Искам да си остане 3-и март, той си е нашият народен празник. Мисля, че ПП-ДБ нямат доста разумна причина да го сменят с различен. Предпочитам 3-и март. Прекалено доста взеха да трансформират историята и към този момент се чудят защо да се захванат. Вместо за сериозните неща, които вълнуват хората.

Въпреки всичко имаше и хора с противоположната позиция, като съгласно тях обаче Денят на независимостта е по-добър вид от 24 май:

Ние сме за премахването, тъй като целия комунизъм не го празнувахме въобще, дори не  го отбелязвахме и беше работен ден. Изведнъж някой реши и го натрапи, нямаше референдум, за какъвто вряка в този момент Костадинов, само че и 24-и май, не. Май Денят на независимостта. За да е народен би трябвало да е единствено български и да сме обединени зад него. Аз нямам доверие да има българин, който да няма да се усеща същински българин на този ден.

И въпреки всичко продължиха да доминират бранителите на 3-и март.

- За тази страна знаете ли какъв брой хора са умрели? Кой празник би трябвало да тачим? На някакви американски простаци ли? Разбира се, че съм за оставането на празника като народен. Какво повече да кажа.

- Ние сме за 3-и март като народен празник. Ние няма всеки ден да си сменяме националните празници, те са национални не може някакви политици да натрупат дивиденти на гърба на тях. Какво да честваме другояче? Някой американски, Деня на благодарността несъмнено.

След тази анкета, без значение " за или срещу ", едно към този момент е несъмнено: България към този момент има нова " свръхактуална " тематика, по която заедно да си се разделяме. Така, паралелно с тази за коронавирус имунизацията, войната в Украйна и изпращането на оръжия, към този момент почетно и почтено може да се подреди и тази за националния ни празник. 

Велизара Ангелова

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР